Goodbye - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Annemieke Bruggink - WaarBenJij.nu Goodbye - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Annemieke Bruggink - WaarBenJij.nu

Goodbye

Door: Henny

Blijf op de hoogte en volg Annemieke

17 September 2018 | Malawi, Blantyre

Ruim 4 weken geleden vloog ik met Annemieke van Schiphol naar Malawi en nu ga ik al weer in de tegengestelde richting: wat zijn die weken omgevlogen!
Wat heb ik veel gezien en meegemaakt; en wat zal het nog lang blijven hangen!

Jullie hebben ons de afgelopen tijd kunnen volgen dus ik zal niet in herhaling vallen.
Nog wel leuk om te vermelden:
Gisterenochtend sloot ik op de valreep mijn Nurse-carriëre op Verloskunde af met een niet geplande aktie: ik was alleen op de verpleegpost (Annemieke en Dorika haalden materialen voor een aanstaande verlossing) toen een a.s. moeder binnenliep en op de grond ging zitten. Terwijl ik naar haar toe liep, zag ik dat haar baby bijna geboren ging worden. Handschoenen aan en een glibberig kind aan moeder doorgegeven. De twee echte verloskundigen kwamen toen binnen om het over te nemen, maar ik vond mezelf best “ cool” en deze geboorte op de valreep was een mooie afsluiting van mijn meeloop-stage op de Maternity Ward van Trinity Hospital.

Terugkijkend op mijn verblijf in Malawi, zie ik een straatarm land met weinig bronnen van inkomsten en heel beperkte werkgelegenheid. Maar ook vriendelijke, gastvrije mensen. Dit land heeft de juiste hulp nodig om zichzelf vooruit te kunnen helpen. Er zijn veel gemotiveerde, goedgeschoolde, energieke (jonge) mensen die na hun opleiding nauwelijks werk kunnen vinden. Met alle risico’s van dien.
Naar mijn mening zijn de belangrijkste peilers voor een gezonde toekomst: educatie, toegankelijke gezondheidszorg, banen.
In mei 2019 zijn er presidentsverkiezingen. Wie daar ook als winnaar uit tevoorschijn komt, een nieuwe regering zou voor die thema’s goed beleid moeten ontwikkelen; hopelijk op wereldniveau ondersteund door krachtige ideeën van invloedrijke denktanks.

Tenslotte dank ik Annemieke voor deze geweldige, gedeelde ervaring en hoop, dat ze in de komende weken met mijn opvolger Francis al haar leerdoelen gaat behalen!!

Liefs, Henny

• 17 September 2018 - 12:59

Renate:

Veilige terug reis Henny

• 18 September 2018 - 04:44

Hildegard:

Henny goede reis en welkom terug in Nederland !

• 18 September 2018 - 17:40

Yvon:

Bijzonder om met jullie mee te lezen en "naast jullie te staan".
    Veilige thuiskomst Henny!
    Fransje is er bijna klaar voor Annemiek